Millisekuntien palasia

Näyttelyni Oulaisten Korona-galleriassa toukokuussa 2022

Näyttelyssä on digitaalikameran tallentamana erittäin lyhyitä hetkiä, 1/13 000 sekunnin mittaisia eli niin lyhyitä kuin ovat välähdykset, joita salamavaloni (merkkiä Einstein) tuottavat. Kysymys on suurnopeuskuvauksesta, jossa liike pysäytetään salamavalojen avulla. 

Suurnopeuskuvauksen kehitti amerikkalainen Harold Edgerton 1950-luvulla, mutta se on tullut helpommaksi puolijohteiden ansiosta ja suurnopeuskuvaukseen sopivia salamavaloja voi nykyään ostaa kohtuullisella summalla. Tosin Edgerton kuvasi monia ilmiöitä, joiden kuvaaminen ei ole muuttunut yhtään helpommaksi, kuten ydinpommin räjähdyksen kuvaaminen sen alkuvaiheessa.

Suurnopeuskuvauksen on mainoskuvauksen puolella korvannut kuvien rakentaminen digitaalisesti, jolla saadaan esimerkiksi roiskahdus kiertämään esinettä. Sen kanssa aitouden suhde todellisuuteen on lähinnä niin tai näin, tai pelkästään näin. 

Tässä näyttelyssä esillä olevia kuvia ei ole käsitelty mitenkään, paitsi sävyjä on säädetty ja värivirheitä on poistettu, sekä joitakin kuvia on terävöitetty ääriviivojen paremman erottumisen vuoksi. Ne ovat autenttisia kuvia tapahtuneista asioista, kuten kellon ja kännykän pudottamisesta akvaarioon tai golfpallon ampumisesta paineilmakanuunalla lasilevyn läpi. Apuna olen käyttänyt triggereitä, jotka laukaisevat salamavalot halutun viiveen jälkeen joko äänestä tai lasersäteen katkeamisesta. Sinänsä kameran valotusaika on ollut useita sekunteja ja kuvaaminen tapahtunut pimeässä, jolloin kaikki kuviin tullut valo on peräisin salamavaloista. 

Kameroina olen käyttänyt digitaalisia järjestelmäkameroita (Pentax, Canon ja Hasselblad). Markkinoille on tullut myös videokameroita, joilla saa otettua liikkuvista kohteista valokuvatasoisia pysäytyskuvia. Niitä käytettäessä suuritaajuuksisesta videokuvasta otetaan yksittäinen ruutu, jota ehkä suurennetaan ja terävöitetään.

Kuvat ovat vuosilta 2013-2019.