Näyttely Mäntynummen kirjastossa vuonna 2022
Inkoon Kopparnäsissä ei ole yhtään japanilaista kivipuutarhaa. Koko näyttelyni perustuu kuvan kykyyn valehdella edemmän kuin tuhat sanaa. Ei, näyttelyn kuvia ei ole fotoshopattu eikä muuten käsitelty mitenkään (paitsi sävyistä on tehty tulostinystävällisempiä). Juju onkin kameran kyky rajata kuvaksi vain osa ympäristöstä. Ja tämä osa on kuvaajan valitsema pala todellisuudesta. Kuvaaja tekee valinnan. Mikään objektiivi ei voi tallentaa kaikkea ympärillä olevaa.
Toki on olemassa sellaisiakin kameroita, jotka muodostavat 360 asteen kuvan kahdesta digikuvasta, jotka otetaan kahdella kalansilmäobjektiivilla. Ne siis tallentavat kaiken ympärillä olevan, mutta vain yhdestä paikasta käsin. Siksipä niilläkin kuvaaminen perustuu kuvaajan valintaan. Kuvaajan askel sinne tai tänne muuttaa kaiken.
Näyttelyni kuvissa on kivimuodostelmia, ruohoa, vesialtaita ja puita, jotka voisivat mielestäni olla japanilaisista kivipuutarhoista. Kopparnäsissa kasvava yksittäinen mäntykin näyttää japanilaiselta bonsaipuulta.
Tämä näyttely siis kertoo sellaisesta, mitä ei oikeasti ole.
Nämä kuvat ovat kuvaajan valintoja, jotka perustuvat kuvaajan omiin mielikuviin japanilaisista kivipuutarhoista. Samalla tapaa jokainen muukin valokuva on kuvaajansa tekemä valinta, pala kaikesta. Kamera on väline, jolla tuo mielikuva tallennetaan muidenkin nähtäväksi. Ennen valokuvauksen keksimistä tuo valinta tallennettiin joko piirtämällä tai maalaamalla.
Fyysinen todellisuus on kolmiulotteinen. Silti kamera tekee siitä kaksiulotteisen tasoprojektion. Niin tekee myös maalaaminen kankaalle tai piirtäminen paperille.
Kopparnäs on siitä erikoinen paikka, että se on hyvin luonnonmukainen huolimatta erittäin runsaasta ihmisen vaikutuksesta. Se oli osa Neuvostoliiton “vuokra-aluetta” eli Porkkalan parenteesia vuosina 1944-56 ja toimi silloin Neuvostoliiton tykistön maalialueena. Siksi alueen kallioissa on vieläkin kranaattien jälkiä ja joitain asemien jäänteitä on edelleen olemassa. Maalialueena ollessaan koko alue paloi, samalla Kopparnäsin kartano. Kun Suomeen suunniteltiin ensimmäistä ydinvoimalaa, oli palanut metsäalue meren rannassa hyvä ehdokas. Myöhemmin Kopparnäsissä kokeiltiin tuulivoimaa, minkä jäljiltä on enää pari tuulivoimalan jalustaa. Mutta nyt Kopparnäs on suosittu ulkoilupaikka oltuaan vuosikymmeniä luonnontilassa.