Kuvia korkealta
Nämä kuvat olivat esillä Galleria Garagessa Lohjan Virkkalassa kesäkuussa 2024.
Vuonna 2022 ilmapartiolippukunnat Malmin ja Nummelan Tuulenkävijät toteuttivat kaksi vetypallolentoa stratosfääriin. Evolta elokuussa lähetetty nousi noin 30 km korkeuteen ja Hyvinkäältä lokakuussa lähetetty noin 21 km korkeuteen. Sitten pallot räjähtivät. Ennen räjähtämistä molemmat pallot lienevät paisuneet moninkertaisiksi.
Drone saa nousta 120 metriin. Matkustajalentokone lentää noin 10 km korkeudessa. Tässä näyttelyssä on kuvia korkeammalta kuin missä lentokone voi lentää, stratosfääristä, avaruuden rajalta. Melkein tyhjiöstä jo.
Molemmilla lennoilla oli mukana kolme kameraa, joista yhden, SJCamin, kuvia on tässä näyttelyssä. Yksi kamerakuvasi videota ja toinen jäätyi lämmitetystä kylmälaukusta huolimatta. 30 km korkeudessa on noin -60°C lämpötila.
Kameroiden lisäksi kylmälaukussa oli pari partiohuiviakin, sekä satelliittinavigointilaite. Yhdessä kuvassa näkyvä harmaa juttu on vetypallo – ilmeisen röykkyistä on ilma ollut 30 km korkeudessa, kun SJCam oli suunnattu kuvaamaan vaakasuoraan.
Yhdessä kuvassa on Hyvinkään lentokenttä korkeudesta, johon dronekaan ei saa nousta. Vetypalloilla noustiin korkeuksiin Traficomin ja aluelennonjohdon luvilla. Jos pallot olisi lähetetty läheltä sotilasalueita, kuvat olisi lisäksi pitänyt tarkistuttaa Puolustusvoimilla.
Ilmakehä on ohut, kun avaruuden tyhjiö alkaa jo muutaman kymmenen kilometrin korkeudesta. Jos maa olisi metrin halkaisijaltaan oleva pallo, sen päällä olisi ilmaa alle millin paksuinen kerros. Siksi ei olekaan yhdentekevää, mitä ilmaan päästämme.
Jotkut sanovat, että kiinalaisten pitäisi vähentää hiilidioksidipäästöjä, eikä suomalaisten. Mutta ilmakehiä on vain yksi ja kaikkien päästöt vaikuttavat siihen. Ja Kiinassa valmistetaan paljon suomalaistenkin tuotteita, joten Kiinan päästöt ovat myös suomalaisten päästöjä. Kiina on muuten satsannut paljon ekologisuuteen ja suurin osa maailman aurinkokennoista valmistetaan siellä.