Les Brunettes

Näyttely Mäntynummen kirjastossa 16.8. – 13.9. 2023

Tämän näyttelyn kuvissa on ainoastaan ruskeatukkaisia naisia. Tämä johtuu siitä, että minä tykkään ruskeista hiuksista. Ja tämä ei ole mitenkään muun värisiä hiuksia vastaan. Minä nyt vain tykkään ruskeista.

Tämän näyttelyn kuvaamiseen olisi jokin muu maa ollut parempi kuin Suomi. Esimerkiksi Espanjassa ja Puolassa ei muita värejä juuri näekään kuin ruskeaa. Ruskeista hiuksista pitävälle ne ovat unelmamaita. Yhden näyttelykuvista kuvasinkin Puolassa, Varsovan lentoasemalla.

Ruskeat hiukset lienevät toiseksi yleisimmät tällä planeetalla, mustien jälkeen. Kauko-Idässä usein vaalennetaan mustia hiuksia ruskeiksi.

Osa kuvista edustaa valokuvauksen lajia nimeltä katukuvaus. Sitä olen harrastanut Helsingissä, Turussa ja Lohjalla. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa sitä, että sopivan henkilön havaitsemista seuraa lyhyt keskustelu, jonka päätteeksi henkilö yleensä sanoo ”ei”. Jos kuitenkin vastaus on myönteinen, seuraavaksi etsitään sopiva paikka ja tausta ja sopiva kuvakulma.

Tämän näyttelyn kuvia kuvatessani huomasin pari asiaa. 1) ulkomaalaistaustaisten on helpompi ryhtyä kuvattaviksi kuin kantasuomalaisten ja 2) monilla keski-ikäisillä naisilla on turha huoli siitä, että he eivät ole enää kauniita ja siksi hyviä kuvattavia. Nimenomaan turha huoli.

Katukuvausta olen harrastanut keväällä ja kesällä 2023. Osa kuvista on kuitenkin vanhempia. Osan vanhemmista kuvista olen kuvannut työn puolesta (freelance-valokuvaajana, esimerkiksi Ykkös-Lohjaan) ja osan muuten vain mielenkiinnosta.

Wikipedian mukaan:

Ruskea on toiseksi hiusten väri yleisin ihmisillä pimeällä. Se vaihtelee vaaleanruskeasta (kastanja) melkein mustaan väriin. Sille on ominaista suurempi määrä [eumelanosomeja tai pigmenttirakeita] (tumma pigmentti) ja pienempi määrä feomelaniinia (vaalea pigmentti). Ruskeat hiukset ovat paksumpia kuin vaaleat, mutta vähemmän kuin punaiset .

Ruskea tulee germaanisesta * brūnazista , jolla on sama merkitys, proto-indoeurooppalaisesta juuresta * bhrūn- , mikä tarkoittaa ruskeaa tai harmaata .