Olen kuvannut Hormajärveä sekä sen pinnan alapuolelta että yläpuolelta. Osa pinnan yläpuolelta kuvaamistani kuvista on 120 metrin korkeudesta, dronella. Syvemmällä kuin noin kahdessa metrissä en ole kuvannut yhtään mitään, koska siellä lilluu valtava määrä leväpartikkeleita. Jo kolmessa metrissä on päivälläkin pimeää. Vedessä oleva levä varjostaa niin paljon.
Olen sukellellut Hormajärvessä vuosien ajan snorkkelivälineillä. Vuosia sitten järven vesi oli kirkkaampaa, mutta nyt vesi on täynnä pieniä leväpartikkeleita. Silti sen vesi on kirkkaampaa kuin esimerkiksi Lohjanjärvessä. Tai sanoisiko vähemmän likaista. Näkyvyys veden alla on 2-3 metriä.
Hormajärvi sijaitsee Lohjalla Roution ABC:n ja Karstun välissä. Järvi on syvimmiltään 22 metriä, mutta sen keskisyvyys on 7,3 metriä. Siitä johtaa yksi puro Lohjanjärveen, Hormajoki, ja sinne valuu vettä Ahvenalammesta. Järveä on aikaisemmin hoidettu hapettamalla ja nuottaamalla roskakaloja pois.
Hormajärvi kuului Uudenmaan ainoana sisävesikohteena kansainväliseen Project Aqua -seurantaohjelmaan, joka on laadittu erilaisten vesistöjen säilyttämiseksi tieteellisiin tarkoituksiin. Hormajärvi luokiteltiin vielä 1970-luvulla vedenlaadultaan erinomaiseksi. Tutkimustenkin perusteella järvi on viime vuosikymmeninä rehevöitynyt. Kansallisella tasolla järvi määritetään erityistä suojelua vaativaksi vesistöksi.
Järven valuma-alue on pieni: Hormajärvi muodostaa lähes kolmasosan koko valuma-alueestaan. Valuma-alueella on metsää, kallioita, peltoja, suota, moottoritie, kesämökkejä, omakotitaloja ja Kanneljärven opisto. Joistain näistä valuu järveen ravinteita, jotka rehevöittävät sitä. Toisaalta vesi vaihtuu järvessä kymmenen vuoden välein, joten ravinteet lienevät valuneet jo vuosia sitten.
Hormajärvi-yhdistys ry toteuttaa järven kunnostus- ja hoitotoimenpiteitä ja toimii järven ranta-asukkaiden yhteisenä foorumina järviluonnon ja ympäristön parantamiseksi. Mutta riittääkö se? Pitäisikö tehdä enemmän?
Hormajärvi olisi mahdollista palauttaa taas kirkkaaksi.